Зараз читаю
Корисно знати: як не зіпсути собі відпочинок

Корисно знати: як не зіпсути собі відпочинок

Кожен з нас мріє провести відпустку з максимальною віддачею: бюджет – трохи менше, вражень – побільше!
Найважливіше – знати, що саме дає особисто вам сили і приносить задоволення:
– безтурботне проведення часу на морському березі;
– заняття активними видами спорту (серфінг, дайвінг, гірські лижі, гонки на машинах);
– насичена екскурсійна програма: цікаві місця, старовинні і сучасні пам’ятки, розповіді про легенди і можливість «доторкнутися» до самого серця країни і міста;
– відвідування тематичних виставок, концертів, музеїв, сувенірних крамниць – культурний відпочинок.
Зрозумівши, чого ж саме ви хочете, буде набагато простіше вибрати напрямок і вирішити інші питання. Звичайно, ніхто не забороняє вам поєднувати всі перераховані вище види відпочинку, але один з них все одно буде визначальним.
Якщо ви теоретично можете подорожувати в будь-місяці, то з країнами все трохи складніше. Багато міст розраховані на цілорічний прийом туристів, ви в цьому вже переконалися, прочитавши про Гельсінкі взимку, незвичайні льодові майданчики Європи і кращі катки в Азії та Америці. Однак є курорти (і їх немало), розраховані на відвідування тільки в певний період.
Так, в Середземноморські країни краще вирушати в травні-жовтні, на популярні екзотичні курорти – взимку, тому що влітку ви ризикуєте весь час провести в готелі через проливні дощі.
До речі, про клімат. На нього потрібно звернути особливу увагу. Заздалегідь почитайте про атмосферні явища, середньодобову температуру і вологість, можливо, відпочинок в таких умовах вам протипоказаний за станом здоров’я.
Враховуйте і те, як організм реагує на перельоти, тривале перебування в поїзді чи автобусі. Іноді період акліматизації може займати велику частину відпустки, природно, ніякі пам’ятки та цікаві місця подивитися толком не вдасться. Так що вибирайте країни з найбільш підходящим для вас кліматом, плануйте поїздки туди в туристичні сезони.
Найпростіше, звичайно, скористатися готовим рішенням, придбати тур і звалити все підготовчі роботи на фахівців. Так надходить більшість, і не дарма. Туроператори краще знають маршрут, специфіку того чи іншого курорту, у них налагоджений зв’язок з місцевими працівниками. Але! Тут теж не завжди вгадаєш: можна нарватися на шахраїв, неправильно зрозуміти умови, які вам пропонують. А можуть з’явитися форс-мажорні обставини, і навіть професіонали з ними толком не впораються. Про них ПРЕССІНФОРМ вже повідомляв раніше.