Зараз читаю
Перенесення відеоігор 2021: в чому причина

Перенесення відеоігор 2021: в чому причина

2020 рік привчив нас до перенесень кінопрем’єр, а 2021 привчає до перенесень відеоігор. Епідемія «коригувань дат релізів», яка розпочалася ще в кінці минулого року, захлеснула індустрію. За перші три місяці поточного року вийшла тільки одна AAA-гра – Hitman 3, хоча в звичайних умовах на лютий-березень припадає як мінімум 3-5 великих релізів.

Отже, чому взагалі переносять гри?

Насправді причин перенесення релізу може бути безліч, але всі їх можна звести до двох – виробничої та фінансової. Як зрозуміло з назви, виробнича пов’язана з проблемами в розробці, які можуть бути самої різної глибини і складності. В першу чергу це переоцінка власних сил, чим часто страждають початківці розробники, хоча помилитися в розрахунку термінів можуть навіть найдосвідченіші студії.

Другі за частотою – помилки менеджменту: неправильний розподіл завдань, невміння делегувати повноваження, авторитарний стиль управління. Згадаймо, в яке пекло перетворилася розробка Cyberpunk 2077 або Red Dead Redemption 2, коли розробникам довелося перероблялися з нуля цілі готові шматки гри і / або вже налагоджені механіки за примхою керівників студії.

Ще одне потенційне джерело проблем – освоєння нового движка, особливо погано документованого. Так, наприклад, постраждала Anthem від BioWare на Frostbite 3.0 або Crucible від Amazon Game Studios на движку Lumberyard, втім, у останньої була маса різноманітних проблем.

«Найулюбленіша» гравцями причина затримки – велика кількість багів. «Улюблена» ще й тому, що, якщо на фінальній стадії розробки в грі багато глюків і реліз переноситься, це з великою часткою вірогідності означає, що всі їх в будь-якому випадку не виправлять і перші кілька тижнів проект буде практично неіграбельним. До цього ж класу причин можна віднести і недостатню оптимізацію гри або бажання розробників додати підтримку будь-якої модної функції в самий останній момент. Втім, найчастіше остання причина – це просто відмовка, щоб виправдати помилки в управлінні.