Зараз читаю
Лосось для здоров’я

Лосось для здоров’я

В загальному здоров’ї людини велику роль відіграє раціон харчування. Одним з найбільш корисних продуктів є жирна риба, оскільки вона багата різними вітамінами і мінералами, які допомагають зміцнювати імунну систему.

Експерти зі здорового харчування найчастіше рекомендують включати в щотижневий раціон лосось.

Насамперед лосось корисний тим, що у ньому багато вітаміну B12.
При нестачі цього вітаміну в організмі людина починає відчувати слабкість, втрачає вагу і навіть впадає в депресію. А оскільки наш організм не в змозі накопичувати B12, важливо отримувати речовину з їжею. Для порівняння: рекомендована MayoClinic добова доза B12 становить 2,4 мікрограма, а в 85 грамах риби його міститься близько 2,38 мікрограма.

Для підтримки здоров’я серця, зниження рівня тригліцеридів і підвищення рівня «хорошого» холестерину в крові надзвичайно корисні жирні кислоти омега-3. Омега-3 жирні кислоти містяться в насінні льону, чіа, деяких горіхах і лососі. Причому риба вважається одним з найбагатших джерел цих кислот.

Привести до ряду проблем зі здоров’ям, таких як хвороби серця і діабет, може хронічне запалення в організмі. Знизити його можуть все ті ж омега-3. Два типи жирних кислот омега-3 (EPA і DHA) надають виражений протизапальний ефект на клітинні мембрани.

До того ж потужні живильні речовини, що містяться в рибі, включаючи лосось, такі як вітамін D, вітамін B, магній і селен, можуть позитивно впливати на когнітивні функції.

А значне поліпшення в роботі мозку серед учасників старше 65 років спостерігалося у тих, які їли рибу більш ніж один раз на тиждень, в порівнянні з тим, хто їв її менше однієї порції в тиждень.